Dalia Sekmokienė
2024-12-08
Lietuviai nuo seno gamino sviestą, varškę ir varškės sūrius. Gaminant sviestą, atsiranda pasukos, o gaminant varškę ir sūrius – išrūgos. Šie produktai nuo seno buvo vertinami kaime, tačiau vėliau buvo laikomi pieno pramonės atliekomis ir dažniausiai šeriami gyvuliams. Šiandien mokslas įrodė, kad tiek pasukos, tiek išrūgos turi daug naudingų medžiagų, todėl jie vėl grįžta į mūsų mitybą kaip vertingi maisto produktai ir papildai.
Pasukų nauda:
Piene riebalų rutuliukai yra apsupti membranos, sudarytos iš fosfolipidų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Mušant grietinėlę, ši membrana pereina į pasukas. Svarbiausias fosfolipidas – lecitinas (pasukose jo yra 0,1–0,3 %), kuris teigiamai veikia nervų sistemą.
Lecitino nauda:
Svarbus nervų ląstelių ir mielino apvalkalo komponentas.
Gerina protinę veiklą ir atmintį.
Dalyvauja daugelyje biocheminių procesų.
Mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Svarbus tulžies gamybai ir riebalų metabolizmui, apsaugo nuo tulžies akmenų susidarymo.
Svarbus lytinių liaukų veiklai.
Saugo kepenis nuo toksinų, vaistų ir alkoholio poveikio.
Vienoje stiklinėje pasukų yra apie 250 mg lecitino, o rekomenduojama paros dozė yra apie 500 mg.
Pasukų sudėtis:
3,2 % baltymų (skirtingų nuo pieno baltymų, praturtintų gliukoproteidais)
0,5 % riebalų (todėl pasukos nekaloringos)
4,7 % laktozės (pieno cukraus)
0,7 % mineralinių medžiagų
Maisto pramonė gamina pasterizuotas saldžias ir raugintas pasukas.
Pasukų nauda pagal Ajurvedą:
Ajurveda teigia, kad pasukos gerina virškinimą ir tinka visų konstitucijų žmonėms (Vata, Pita ir Kapha). Jos padeda esant virškinimo sutrikimams, tokiems kaip vidurių užkietėjimas, nevirškinimas ir apetito stoka. Pasakas rekomenduojama skiesti sultimis ar vandeniu ir pagardinti prieskoniais.
Pasukų receptai:
Klasikinis gėrimas: 1 puodelis pasukų, 3 puodeliai vandens, galima pagardinti medumi, cukrumi, pipirais, imbieru, kalendra, kmynais ir druska.
Kokteiliai: maišykite pasukas su šviežiai spaustomis sultimis (morkų, burokėlių, kopūstų, salierų, obuolių, uogų) ir prieskoniais. Pateikiami konkretūs uogų, agurkų, burokėlių, morkų ir greipfrutų kokteilių receptai su atitinkamais prieskoniais.
Raugintų pasukų nauda:
Iš raugintų pasukų galima pasigaminti varškę ir sūrį, kurie yra ypač vertingi dėl didelio baltymų ir lecitino kiekio. Prieš slėgiant sūrį, galima įmaišyti aguonų.
Išrūgų nauda:
Išrūgos susidaro gaminant sūrius ir varškę. Jose yra vertingų išrūgų baltymų (albuminų ir globulinų).
Išrūgų baltymų nauda:
Turtingi amino rūgščių (valino, leucino, izoleucino), svarbių raumenų baltymų sintezei.
Idealiai tinka atsistatymui po treniruočių dėl greito įsisavinimo.
Turi stiprų anabolinį poveikį.
Sportininkams iš išrūgų gaminami maisto papildai.
Išrūgų produktai:
Natūralios pasterizuotos išrūgos
Raugintos išrūgos
Išrūgų šampanas
Kisieliai ir želė
Gydymas išrūgomis:
Gydymas išrūgomis buvo žinomas jau Hipokrato laikais. Jos padeda šalinti toksinus ir šlakus iš organizmo, ypač apsinuodijus maistu ar sergant kepenų ligomis. Taip pat naudingos esant vidurių užkietėjimui, odos ligoms, padeda sustandinti ir atjauninti odą. Išrūgos teigiamai veikia kraujospūdį, šlapimo rūgšties, riebalų ir cholesterolio kiekį kraujyje bei padeda esant antsvoriui.
Išrūgų šampano gamyba:
Rūgščias išrūgas pavirinkite apie 10 minučių, kad pašalintumėte baltymus.
Nufiltruokite ir praskieskite virintu vandeniu santykiu 1:2.
Įdėkite 7,5 % cukraus ir užraugkite mielėmis.
Rauginkite 5–10 valandų 28–30 °C temperatūroje.
Atšaldykite iki 4–5 °C.
Spalvai suteikti naudokite degintą cukrų.
Apibendrinimas:
Tiek pasukos, tiek išrūgos yra labai vertingi produktai, turintys daug naudingų medžiagų. Įtraukite juos į savo mitybą ir mėgaukitės jų nauda sveikatai.
Prof. Dalia Sekmokienė